Gratiela Gavrilescu – ElementAIR 2015
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Garda de Mediu au demarat o serie de controale care vizeaza toate santierele de constructie din Bucuresti si din tara pentru a reduce poluarea aerului din marile aglomerari urbane de care santierele sunt in mare parte responsabile. Un numar de 58 de santiere din tara au fost deja controlate in cadrul campaniei care a inceput pe 20 aprilie.

“Daca citim legea, putem observa foarte clar care sunt masurile pentru limitarea poluarii – montarea de perdele umede sau puncte de spalare a anvelopelor autovehiculelor care transporta deseuri. Sunt ele respectate? Controlul tematic ‘Politia santierelor’ va viza toate santierele. (…) Controalele nu trebuie sa fie sperietoare, ci sa fie semnale de alarma ca si ei (constructorii, n.r.) trebuie sa contribuie ca si noi pentru diminuarea poluarii”, a declarat ministrul mediului Gratiela Gavrilescu, in cadrul conferintei pe tema calitatii aerului ElementAIR, organizate de Green Report.

Santierele de constructie reprezinta a doua mare sursa de poluare a aerului dupa traficul rutier, a subliniat ministrul mediului care a adaugat ca respectarea legii si, prin urmare, imbunatatirea calitatii aerului inseamna costuri reduse pentru sanatate.

“Aerul si apa sunt doi factori vitali fara de care nu putem trai. Modul in care stim sa ne pastram mediul curat e modul in care noi vom detine o sanatate curata, o sanatate care sa ne duca la o viata lunga. Fiecare dintre noi inspiram 15 mc de aer in fiecare zi, suntem mari consumatori ai acestei resurse invizibile, pe care multi semeni o considera nu doar inepuizabila, dar si un lucru care ar trebui sa dainuie. Acest lucru nu se intampla”, spune ministrul Gavrilescu, care a anuntat adoptarea unei Hotarari de Guvern care stabileste metodologia de elaborare a planurilor de calitate a aerului. Aceasta vine in ajutorul autoritatilor publice locale care au principala responsabilitate de aplicare a masurilor specific calitatii aerului, precum eficientizarea transportului public, infrastructura pentru biciclete, gestionarea deseurilor din constructii etc.

Romanii sunt expusi pericolului imbolnavirii din cauza poluarii aerului, acest lucru determinand Comisia Europeana sa demareze procedura de infringement pe calitatea aerului.

Cum punem in aplicare masurile de imbunatatire a calitatii aerului e modul in care vom iesi din chingile numite infringement. Interesul mass media, societatii civile, dar si al populatiei trebuie sa fie intens si aplicat. Provocarea autoritatilor din toata Europa este calitatea aerului in aglomerarile urbane. Daca ati avut sansa sa vedeti un oras aglomerat intr-o zi senina, sigur ati observat o ceata galbui-cenusie care invaluie strazile. Traficul, cosurile industriale, santierele in constructie, incalzirea rezidentiala, toate se transforma in surse de poluare a aerului. Dintre toti poluantii, pulberile si ozonul de la nivelul solului afecteaza cel mai grav sanatatea. Datele de specialitate spun ca mai bine de 40% din populatia urbana a Europei a fost expusa la concentratii de particule fine care au depasit limitele stabilite de Comisia Europeana. In Romania, din pacate, doua orase inregistreaza constant depasiri – Bucuresti si Iasi. Aceste aglomerari au fost incadrate in regim de gestionare unic, care inseamna planuri de masuri pentru calitatea aerului pentru a fi atinse valorile limita”, a declarat ministrul mediului.

Gratiela Gavrilescu a mai spus ca este necesara perfectionarea sistemelor de monitorizare a calitatii aerului. MM detine o retea nationala de monitorizare a calitatii aerului formata din 142 de statii fixe de monitorizare amplasate in functie de complexitatea si multitudinea surselor. Reteaua, insa, functioneaza defectuos, intrucat unele statii sunt defecte perioade mari de timp.

Ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu a facut declaratiile in cadrul ElementAIR, prima conferinta din seria Conferintelor Green Report, dedicate calitatii aerului.